free website maker

Uit het nieuws

Reiniging en inspectie riolering


Jaarlijks wordt een deel van de riolering in de gemeente Hulst gereinigd en geïnspecteerd. Vanaf maandag 8 april 2019 gaan die werken weer van start.

Ditmaal is de riolering in de volgende dorpen en buurtschappen aan de beurt: Ossenisse, Zeedorp, Baalhoek, Kruispolderhaven, Walsoorden, Vogelwaarde, Zandberg, Lamswaarde, Terhole en de leiding langs de Liniedijk in Hulst.

De werkzaamheden nemen tot en met vrijdag 10 mei 2019 in beslag.
De riolering wordt gereinigd door onder hoge druk water in het riool te spuiten. Daarbij zuigt een vacuümwagen het water en los gespoten vuil op. Na de reiniging wordt de bestaande toestand van een deel van de riolering middels een mobile camera vastgelegd.

Omdat tijdens de werkzaamheden grote drukverschillen in de riolering ontstaan, is het niet uitgesloten dat tijdelijk enige stankoverlast in de woningen ontstaat. Dit is te verhelpen door na de werkzaamheden alle waterkranen even open te draaien.

Ook is het mogelijk dat door overdruk tijdelijk enig rioolwater naar de panden terugstroomt. Het is dan ook verstandig om gedurende de reinigingswerkzaamheden het toilet af te sluiten.

Reiniging Riolering
Mobirise

Buurderij Graauw officieel geopend

GRAAUW - Buurderij Graauw werd maandag 25 maart 2019 feestelijk geopend met toespraken van Wieger de Valk, penningmeester van de Dorpsraad Graauw, Richard Meersschaert van EGTS, een Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking en natuurlijk Gerda Leys, buurderij-verantwoordelijke en initiatiefneemster.

Graauw Zingt gaf de opening een extra feestelijk tintje met hun repertoire bestaande uit Nederlandse liedjes en zeemansliedjes waaronder ook bekende liedjes uit onze streek.

Het was een gezellige drukte, alle bezoekers konden proeven van de heerlijkheden die de producenten hadden klaargezet en zowel producenten als bezoekers gingen met een tevreden gevoel naar huis.
Ook een producent die nog net niet aangesloten is bij de buurderij - Zorgboerderij Kloosterzande - was aanwezig en bezoekers konden naar hartelust proeven van de producten die gemaakt zijn door de clienten van deze zorgboerderij.

De verkoop voor de volgende buurderij - af te halen op maandag 1 april tussen 17.00 en 18.30 uur - is intussen al gestart. Aanmelden kan bij:
https://boerenenburen.nl/nl/assemblies/11903/

Leerlingen Ter Doest geslaagd voor het EHBO-diploma

EHBO-vereniging Graauw: Leerlingen van groep 8 van Ter Doest geslaagd voor het EHBO-diploma, kregen op 15 maart 2019 hun diploma uitgereikt

Van harte gefeliciteerd allemaal!

EHBO Graauw diplomauitreiking
Ketchupfabriek

Kinderen kunnen kijken bij Ketchupfabriek, Seafarm en Own Greens 

Drie Zeeuwse bedrijven doen op zaterdag 30 maart mee aan de bedrijvendag Het Klokhuis Onderneemt Backstage. Kinderen kunnen die dag een kijkje achter de schermen nemen bij ondernemers.

In Zeeland gaan de Ketchupfabriek (Graauw), viskwekerij Seafarm (Kamperland) en voedselkwekerij Own Greens (Burgh-Haamstede) open voor kinderen.

Bij de Ketchupfabriek (10.00 uur tot 17.00 uur) en Seafarm (11.00 uur tot 12.15 uur) zijn rondleidingen. Bij Own Greens (11.00-13.00 uur) kweken de jonge bezoekers zelf hun groenten. Daarna kunnen ze het groeiproces via social media volgen, tot de groenten na vijf weken ‘klaar’ zijn en ze aan ouderen in het dorp worden uitgedeeld.

Aan de open bedrijvendag doen in het hele land zo'n 130 bedrijven mee. Jeugdprogramma Het Klokhuis en de Kamer van Koophandel willen kinderen daarmee stimuleren om zelf ondernemend en creatief bezig te zijn. Aanmelden voor de bezoekjes is nodig, want het aantal plaatsen is beperkt. Dat kan via backstage.hetklokhuis.nl

Alle cultuurmakers in Hulst krijgen podium tijdens de Kunstroute in Graauw

tichting Hulst voor Elkaar zoekt ‘cultuurmakers’ die zich willen laten zien tijdens de Kunstroute in Graauw, op 13 en 14 april.

Dat evenement is de start van het nieuwe culturele seizoen in Hulst. Stichtingen, clubs en andere betrokkenen bij kunst en cultuur kunnen zichzelf promoten tijdens een infomarkt. Wie dat wil, moet wel een plekje reserveren. Dat kan bij Tamara Esseling via 06 40321409 of tesseling@hulstvoorelkaar.nl. 

Kunstroute Graauw 2019
Buurderij Graauw

Buurderij in Graauw

De Buurderij, waar onder andere boeren hun producten rechtstreeks aan klanten verkopen, opent maandag 25 maart in het gemeenschapscentrum van Graauw. Er gaan alleen ambachtelijke producten van de hand, zegt initiatiefnemer Gerda Leys.

In Graauw opent de veertiende Buurderij in Nederland. ,,Het is een direct verkooppunt, dus zonder tussenpersonen", vertelt Leys. ,,De producten moeten zelf gemaakt zijn en maximaal 250 kilometer van de Buurderij vervaardigd zijn.” De producten liggen niet in de supermarkt. Zo is er kaas van geitenkaasboerderij Pollehof in Kwadendamme en vlees van de biologische angusfokkerij Poelzicht in 's-Heer Abtskerke. ,,De meest dichtstbijzijnde verkoper is brouwerij De Kip in Ossenisse.” De Meulekar in Spui verkoopt zelfgemalen bakmix.

De producten zijn ietsje duurder dan elders, geeft Leys aan. ,,Omdat de boer een goede prijs krijgt, niet onder de verkoopprijs zoals wanneer hij aan de supermarkt verkoopt.” Vanaf 25 maart is de Buurderij iedere maandag geopend vanaf 17.00 uur.

Prijzen carnavalsoptocht Graauw 2019

Grote wagens:
1. De Sukkeljèrs;
2. De Zeverjèrs;
3. De Zuipcilinders;
Groepen 7 en meer personen:
1. De Vlerken;
2. Boozy Woozies;
3. De Toogvèrkes;
Groepen 3 t/m 6 personen:
1. Neef en nicht;
2. ‘t DBR team;
3. Dwaze Mieters; 
Enkelingen en duo’s:
1. Drankorgel;


De Sukkeljèrs
Mobirise

Graauw en Merckx gaan langer met elkaar door

Johny Merckx is ook volgend seizoen trainer van voetbalvereniging Graauw. Het bestuur van de zondag-vijfdeklasser en de oefenmeester uit Lamswaarde hebben het contract met één jaar verlengd, tot de zomer van 2020. Assistent-trainer Edy de Witte blijft ook langer bij de club.

Johny Merckx is sinds de zomer van 2017 als trainer aan Graauw verbonden. Hij was destijds de opvolger van Gino van den Broecke. Komend seizoen begint Merckx dus aan zijn derde jaar bij de club. ,,We hebben de afgelopen twee seizoenen als zeer prettig ervaren‘’, laat de vereniging weten. ,,Het bestuur, de technische commissie en de spelers zijn zeer tevreden met de contractverlenging.‘’
Bron: PZC 

Gratis gezondheidscheck in Graauw

Inwoners van Graauw kunnen op 14 februari gratis hun gezondheid laten checken. Welzijnsstichting Hulst voor Elkaar geeft daarmee een vervolg aan het project dat vorig jaar startte.

Bewoners kunnen onder meer hun bloeddruk, suiker en cholesterol laten meten. Ook worden het BMI, uithoudingsvermogen en kracht bepaald.

De bijeenkomsten is van 16.00 tot 19.00 uur. Wijkverpleegkundigen van ZorgSaam en Sport Zeeland zijn dan ook aanwezig. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Happy People gezondheidscheck
Mobirise

Werkzaamheden Drinkwaterleidingnet

Startdatum: 15-1-2019 om 08:30 uur
Verwachte einddatum: 15-1-2019 om 15:30 uur

Betreft de volgende straten in Graauw:
Langedamsedijk, Schenkeldijk, Polvisstraat, Oude Graauwsedijk, Graauwsepad, Graauwsedijk, Meloweg, Dorpstraat, Achtereindstraat.

Maatregelen treffen: Zet een kleine hoeveelheid drinkwater klaar, eventueel ook water om het toilet door te spoelen; gebruik tijdens de werkzaamheden geen water uit de kraan; spoel na hervatting van de watertoevoer alle binnenleidingen in huis goed door totdat het water weer helder is.

Heeft u vragen dan kunt u bellen met het Front Office van DNWG, tel. 0113-741100 (tussen 08.30-17.00 uur)

Er gaat weer gebouwd worden in Graauw

Het kunstpark in Graauw gaat plaats maken voor vier of vijf bouwkavels. Nieuwbouw in Graauw is volgens de dorpsraad en de gemeente Hulst nodig om nieuwe inwoners aan te trekken en het dorp leefbaar te houden.

Woningbouwcorporatie Woongoed gaat de kavels in de markt zetten. Het kunstpark wordt verplaatst. Veel kleine kernen krimpen, maar Graauw groeide vorig jaar met vijf inwoners. ,,Het lijkt weinig, maar ze zijn wel heel positief over ons dorp”, aldus voorzitter Ferdy van Campen tijdens de dorpsraadsvergadering.

Mobirise
Mobirise

Hulst bedankt negen levensreddende helden

Sinds 2011 huldigt de gemeente levensredders met een bokaal. Dit jaar waren er opnieuw negen aangemeld door slachtoffers of familieleden. Zelf vinden ze hun daad misschien maar ‘gewoon’, maar zo gewoon is het niet, meent Mulder. Zeker als je beseft dat de slachtoffers zonder de snelle hulp van soms wildvreemden, vrijwel zeker niet meer hadden geleefd

Op vrijdag 16 november 2018 zette Burgemeester Jan-Frans Mulder negen
levensredders in het zonnetje.
Dit waren:
1. Mevrouw Donja Herman uit Heikant
2. Mevrouw Petra Sponselee - Paelinck uit Heikant
3. Mevrouw Lydia Zaman uit Hulst
4. De heer Harry Wouters uit Graauw
5. De heer Jan Rijk uit Hulst
6. Mevrouw Katrien Kerckhaert uit Kloosterzande
7. De heer Jelle Jonkman uit Kloosterzande
8. De heer Vincent Lambert uit Vogelwaarde
9. De heer Steven Jansen uit Vogelwaarde

Jaarlijks worden in ons land vele mensen gered door het tijdig ingrijpen van een ander. Dit doordat ze bijvoorbeeld direct starten met reanimeren
als iemand een hartaanval krijgt of doordat ze een persoon uit een brandend huis of uit water halen. Ook in de gemeente Hulst komt dat voor. Het gemeentebestuur hecht er aan deze personen een blijk van waardering te geven voor deze levensbelangrijke daden.

Tot de levensredders behoort ook Harry Wouters uit Graauw, die zich geen seconde bedacht toen in 2016 een zeiljacht bij Paal kapseisde. Hij wist het vijftal opvarenden uit water te halen.

Ketchupfabriek wint MVO-prijs
Zeeuws-Vlaanderen 2018


GOES - De Ketchupfabriek uit Graauw wint de MVO-prijs Zeeuws-Vlaanderen. Eigenaren Patrick en Lineke Keizer kregen vanavond de award voor maatschappelijk verantwoord ondernemen op de netwerkbeurs Contacta in Goes uit handen van gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

De Ketchupfabriek viert dit jaar zijn eerste lustrum. ,,Leuk dat we dan ook meteen een prijs krijgen’', zeggen Patrick en Lineke. Het stel produceert jaarlijks acht- tot tienduizend flessen ketchup per jaar. Vooral speciaalzaken zijn klant.

De Keizers halen hun tomaten bij het Voorlichtings- en Opleidingscentrum voor de Glastuinbouw in Terneuzen. Bij de productie van de ketchup wordt uitsluitend groene stroom gebruikt.

De Ketchupfabriek mag zich nu twee jaar lang de meest maatschappelijk verantwoorde ondernemer van de regio noemen.

Mobirise
Mobirise

Werkzaamheden Zandberg

De Standertmolenstraat te Zandberg moet worden herbestraat. Ook worden er ter plaatse enkele aanpassingen gedaan i.v.m. het 30 km/uur regime.

De werkzaamheden vangen aan op maandag 29 oktober 2018 en nemen naar verwachting tot en met 14 december 2018 in beslag. Uiteraard kunnen de weersomstandigheden de planning beïnvloeden. In verband met de werken is de Standertmolenstraat te Zandberg in de genoemde periode afgesloten voor het doorgaand verkeer. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid.

Het werk wordt in twee fasen uitgevoerd:
De eerste fase is het gedeelte van de straat gelegen tussen de overgang van asfalt naar klinkers (nabij huisnummer 30) en de kruising met de Theenaertstraat. Tijdens deze fase blijft de kruising nog vrij.

De tweede fase is de kruising met de Theenaertstraat tot aan de kruising met de Zoutestraat en Zandbergsestraat. 

Zomermarkt Graauw 2018 werd mede mogelijk gemaakt door:

Adres

Dorpsstraat 46
4569 AK Graauw