bootstrap html templates

Uit het nieuws

Furism opent Graauwrock 2019

Furism mag GraauwRock vanavond openen
GRAAUW - De Antwerpse poprockband Furism heeft gisteravond the Road to GraauwRock gewonnen en mag vanavond op het sportpark van Graauw het ‘echte’ GraauwRock openen, waar de Zeeuwse band Racoon de topact is van het twintigjarige festival.

Furism sleepte met het optreden 373,5 punten in de wacht, net genoeg om de Utrechtse band Five Minute March (rock, hardrock, alternative rock, metal) voor te blijven. Het scheelde slechts anderhalve punt. Neon Principles (combi van pop, rock, funk en jazz) uit Antwerpen eindigde derde.

Aan Furism - met zanger Tim De Pooter, drummer Wesley Van Tichelt, bassist Bret Vlaeminck en gitarist Sten Vlaeminck - is de eer van GraauwRock 2019 vanavond om 18.00 uur te openen.
(Bron: PZC)

Graauwrock for Specials: Het eerste festival in Zeeland voor mensen met een verstandelijke beperking
Het begon als een 'leuk idee' en is uitgewerkt tot het grote festival Graauwrock for Specials. Het is het eerste festival in Zeeland voor mensen met een verstandelijke beperking en er werd meteen flink uitgepakt met grote namen als Snollebollekes en Wolter Kroes.

Het idee kwam van Jeroen Leenknecht, directeur van stichting 't Huus dat dagbesteding en opvang biedt aan mensen met een beperking. "In Limburg bestond het al en ik dacht het zou ook leuk zijn om zoiets in Zeeuws-Vlaanderen te organiseren", zegt Leenknecht. En dus besloot hij de handen ineen te slaan met Carlo Saman en Jos de Block van Graauwrock.

Extra maatregelen
De organisatie heeft extra maatregelen getroffen. Zo zijn er aangepaste toiletten, doucheruimtes en naast de EHBO is er ook een arts aanwezig. Daarnaast lopen er honderd vrijwilligers over het terrein, wordt er niet aan de volumeknop gedraaid tijdens het optreden en de lichten op de podia zijn gedimd. "Door teveel knipperende spotlights kunnen de cliënten namelijk overprikkeld raken", verklaart Leenknecht.

Het festival werd afgetrapt met de Happy Band bestaande uit cliënten van Stichting 't Huus.

Nieuwe stichting
De bedoeling is dat Graauwrock for Specials volgend jaar weer plaatsvindt. "We werken aan het oprichten van een nieuwe stichting waar het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van Graauwrock en 't Huus. Op die manier zal het makkelijker zijn om subsidies aan te vragen waardoor het organiseren van het festival in de toekomst een stuk gemakkelijker wordt!", aldus Saman.
(Bron: Omroep Zeeland)

Graauwrock voor Specials
Wegwerkzaamheden Graauw

GRAAUW - Schenkeldijk: 3 juni t/m 19 juni
Waterschap Scheldestromen gaat werkzaamheden uitvoeren aan de Schenkeldijk te Graauw. Deze werken worden uitgevoerd in de periode van maandag 3 juni tot en met woensdag 19 juni 2019.
Ter plaatse worden reparaties uitgevoerd aan de asfaltverharding.

In verband met deze werken is de Schenkeldijk tijdelijk afgesloten voor het doorgaande verkeer.
Nadere informatie: www.scheldestromen.nl of via tel. 088-2461000.

GRAAUW/ZANDBERG - Willem Hendrikstraat:
3 juni t/m 19 juni

Waterschap Scheldestromen gaat werkzaamheden uitvoeren in de Willem Hendrikstraat te Graauw en Zandberg. Het werk wordt in delen uitgevoerd. Ter plaatse worden reparaties uitgevoerd aan de asfaltverharding.

In de periode van maandag 3 juni tot en met vrijdag 7 juni 2019 wordt gewerkt aan het gedeelte van de Willem Hendrikstraat, gelegen tussen de Beerweg en Standertmolenstraat te Zandberg.

In de periode van donderdag 13 juni tot en met woensdag 19 juni 2019 staat het werk gepland in het gedeelte van de Willem Hendrikstraat, gelegen tussen de Beerweg en de Graauwse Kreekweg te Graauw.

In verband met deze werken is de Willem Hendrikstraat in de genoemde perioden tijdelijk afgesloten voor het doorgaande verkeer.
Nadere informatie: www.scheldestromen.nl of via tel. 088-2461000.

Wegwerkzaamheden Graauw
Auto te water Graauw

Dronken Belg gepakt na achtervolging met tractor en brandweerauto bij Graauw
GRAAUW - Een boer en de brandweer hebben donderdagavond met hun voertuigen de politie geholpen met het oppakken van een dronken automobilist. Die was ervandoor gegaan nadat hij in Zandberg, bij Graauw, in de sloot was gereden.

De Belgische bestuurder reed rond kwart over zes op de Willem Hendrikstraat de sloot in. Omdat hij daarna onvindbaar was, werd voor de zekerheid de brandweer uit Hulst opgeroepen. Even later bleek dat de man via een akker was weggelopen. Agenten zagen hem in de verte nog rennen.

Sloot
Een passerende boer in een tractor bood hulp: een agent klom ‘aan boord’ en samen gingen ze erachteraan. De achtervolging stokte echter toen de vluchtende man een sloot over sprong. Daarop stapte de agent van de tractor over op de brandweerauto - die kwam via de andere kant - en werd de achtervolging voortgezet.

Dat was teveel voor de vluchtende Belg, al gaf die zich niet zomaar gewonnen. Met hulp van een paar brandweermannen en het gebruik van pepperspray lukte het uiteindelijk om de man in te rekenen. Het bleek te gaan om een 55-jarige Belg. Hij was lichtgewond geraakt en werd door ambulancepersoneel behandeld. De man bleek te hebben gedronken. De boer heeft door het incident schade aan zijn gewassen opgelopen en gaat een schadeclaim indienen, meldt de politie. (Bron PZC)

Wegen dicht in Hulst voor filmopnames
GRAAUW - Studenten van de Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound (RITCS) in Brussel filmen vanaf woensdag in de gemeente Hulst. Daarom zijn meerdere straten een tijdje dicht.

Een gedeelte van de Willem Hendrikstraaat in Graauw is woensdag tussen 12.00 en 19.00 uur dicht.

Donderdag en vrijdag is de Dorpsstraat in Graauw deels afgesloten tussen 10.00 en 20.00 uur vanaf de kruising Jacintastraat tot aan de pinautomaat bij Galerie Terra Groda, telkens voor de duur van een aantal minuten. Tussen de opnames door wordt het verkeer doorgelaten. Op navraag is aangegeven dat het stembureau gedurende de hele dag bereikbaar is.

Kunstroute Graauw 2019
Lintjesregen 2019 Graauw

Lintjesregen 2019

Namens Zijne Majesteit de Koning reikte burgemeester Jan-Frans Mulder ook een lintje uit nabij de haven in Paal. Daar kreeg Piet Verras een Koninklijke Onderscheiding opgespeld – voor zijn verdiensten voor oa Schutterijvereniging Veronica en De Friezen, Watersportvereniging Saeftinghe, Carnavalsvereniging De Djerken en gemeenschapshuis Graauw.
Prociatie, Piet! — bij Cafe In 'T Zicht Der Schelde.

Graauw krijgt weer een winkeltje voor brood en verswaren
Inwoners van Graauw hoeven vanaf deze zomer voor brood, verswaren of een pak wc-papier het dorp niet meer uit. Gerda Leys verkoopt deze in haar winkeltje Zoetebredero vanuit huis.

Gerda heeft de omgevingsvergunning binnen en is inmiddels druk bezig om de ruimte achter haar huis, van ongeveer 20 m2, om te toveren tot winkeltje. Ze verkocht al langer, op bestelling diervoeding en biologische producten, maar binnenkort kunnen mensen op vaste dagen bij haar terecht. Tot die tijd kunnen mensen groenten en fruit bestellen voor de week erop.

Pasta
Het is de bedoeling dat Zoetebredero, genoemd naar de rijkelijk bloeiende perenboom in de tuin en naar de dichter Bredero, van woensdag tot en met vrijdag de hele dag en zaterdag en zondag halve dagen, geopend is. In de winkel aan de Kortestraat 3 zijn behalve brood en een beperkt assortiment groenten en fruit, ook (bak)kaas en zuivel te koop. Verder maalt Gerda ter plekke koffie en verkoopt ze verse pasta van pastamaker Pastati.

In het assortiment van Zoetebredero zitten onder meer gedroogde kruiden uit eigen tuin, zelfgemaakte confituur, chutney, calendulazalf, olijfolie, Keltisch zeezout, rijstolie, zeep, wasmiddel, thee en kaarsen. Ook voor een cadeautje kunnen mensen er terecht.
"Ik word ook een stopplaats tussen Graauw en het grenspark Groot-Saeftinghe".

Gerda Leys is ook de drijvende kracht achter de Buurderij in Graauw, een initiatief om producten van boeren rechtstreeks aan de klant te leveren. Buurderij opende in maart dit jaar en is op maandagen open in het gemeenschapscentrum in Graauw.
(bron: PZC)

Zoete Bredero Graauw
Stichting For Specials

Happy band en optreden Circus Reinardi toegevoegd aan line up

Op 29 mei vindt GraauwRock for Specials plaats, een open-air muziek festival in Graauw. Het festival is voor iedereen toegankelijk en is op bepaalde punten aangepast zodat het voor mensen met een
beperking mogelijk is om ook te komen.

Iedereen kan komen genieten van optredens van Wolter Kroes, VOF de Kunst, Bustaflax, Tijl Damen, Belinda, de Happy Band, Circus Reinardi en De Snollebollekes.

Voor de jongere bezoekers is er nog
meer te doen zoals schminken, knutselen en enkele spelletjes.
Het Stimuleringsfonds van de Rabobank heeft om dit alles mogelijk te maken een donatie gedaan. Hierbij bieden ze voor de komende twee jaar financiële steun zodat dit speciale festival komende jaren kan plaatsvinden.

Houd je van een feestje waar iedereen geaccepteerd wordt zoals hij/zij is? Kom dan naar GraauwRock for Specials, want iedereen is wel een beetje speciaal!
Bestel nu je kaarten op https://www.graauwrock.nl/tickets/

Reiniging en inspectie riolering


Jaarlijks wordt een deel van de riolering in de gemeente Hulst gereinigd en geïnspecteerd. Vanaf maandag 8 april 2019 gaan die werken weer van start.

Ditmaal is de riolering in de volgende dorpen en buurtschappen aan de beurt: Ossenisse, Zeedorp, Baalhoek, Kruispolderhaven, Walsoorden, Vogelwaarde, Zandberg, Lamswaarde, Terhole en de leiding langs de Liniedijk in Hulst.

De werkzaamheden nemen tot en met vrijdag 10 mei 2019 in beslag.
De riolering wordt gereinigd door onder hoge druk water in het riool te spuiten. Daarbij zuigt een vacuümwagen het water en los gespoten vuil op. Na de reiniging wordt de bestaande toestand van een deel van de riolering middels een mobile camera vastgelegd.

Omdat tijdens de werkzaamheden grote drukverschillen in de riolering ontstaan, is het niet uitgesloten dat tijdelijk enige stankoverlast in de woningen ontstaat. Dit is te verhelpen door na de werkzaamheden alle waterkranen even open te draaien.

Ook is het mogelijk dat door overdruk tijdelijk enig rioolwater naar de panden terugstroomt. Het is dan ook verstandig om gedurende de reinigingswerkzaamheden het toilet af te sluiten.

Reiniging Riolering
Mobirise

Buurderij Graauw officieel geopend

GRAAUW - Buurderij Graauw werd maandag 25 maart 2019 feestelijk geopend met toespraken van Wieger de Valk, penningmeester van de Dorpsraad Graauw, Richard Meersschaert van EGTS, een Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking en natuurlijk Gerda Leys, buurderij-verantwoordelijke en initiatiefneemster.

Graauw Zingt gaf de opening een extra feestelijk tintje met hun repertoire bestaande uit Nederlandse liedjes en zeemansliedjes waaronder ook bekende liedjes uit onze streek.

Het was een gezellige drukte, alle bezoekers konden proeven van de heerlijkheden die de producenten hadden klaargezet en zowel producenten als bezoekers gingen met een tevreden gevoel naar huis.
Ook een producent die nog net niet aangesloten is bij de buurderij - Zorgboerderij Kloosterzande - was aanwezig en bezoekers konden naar hartelust proeven van de producten die gemaakt zijn door de clienten van deze zorgboerderij.

De verkoop voor de volgende buurderij - af te halen op maandag 1 april tussen 17.00 en 18.30 uur - is intussen al gestart. Aanmelden kan bij:
https://boerenenburen.nl/nl/assemblies/11903/

Leerlingen Ter Doest geslaagd voor het EHBO-diploma

EHBO-vereniging Graauw: Leerlingen van groep 8 van Ter Doest geslaagd voor het EHBO-diploma, kregen op 15 maart 2019 hun diploma uitgereikt

Van harte gefeliciteerd allemaal!

EHBO Graauw diplomauitreiking
Ketchupfabriek

Kinderen kunnen kijken bij Ketchupfabriek, Seafarm en Own Greens 

Drie Zeeuwse bedrijven doen op zaterdag 30 maart mee aan de bedrijvendag Het Klokhuis Onderneemt Backstage. Kinderen kunnen die dag een kijkje achter de schermen nemen bij ondernemers.

In Zeeland gaan de Ketchupfabriek (Graauw), viskwekerij Seafarm (Kamperland) en voedselkwekerij Own Greens (Burgh-Haamstede) open voor kinderen.

Bij de Ketchupfabriek (10.00 uur tot 17.00 uur) en Seafarm (11.00 uur tot 12.15 uur) zijn rondleidingen. Bij Own Greens (11.00-13.00 uur) kweken de jonge bezoekers zelf hun groenten. Daarna kunnen ze het groeiproces via social media volgen, tot de groenten na vijf weken ‘klaar’ zijn en ze aan ouderen in het dorp worden uitgedeeld.

Aan de open bedrijvendag doen in het hele land zo'n 130 bedrijven mee. Jeugdprogramma Het Klokhuis en de Kamer van Koophandel willen kinderen daarmee stimuleren om zelf ondernemend en creatief bezig te zijn. Aanmelden voor de bezoekjes is nodig, want het aantal plaatsen is beperkt. Dat kan via backstage.hetklokhuis.nl

Alle cultuurmakers in Hulst krijgen podium tijdens de Kunstroute in Graauw

tichting Hulst voor Elkaar zoekt ‘cultuurmakers’ die zich willen laten zien tijdens de Kunstroute in Graauw, op 13 en 14 april.

Dat evenement is de start van het nieuwe culturele seizoen in Hulst. Stichtingen, clubs en andere betrokkenen bij kunst en cultuur kunnen zichzelf promoten tijdens een infomarkt. Wie dat wil, moet wel een plekje reserveren. Dat kan bij Tamara Esseling via 06 40321409 of tesseling@hulstvoorelkaar.nl. 

Kunstroute Graauw 2019
Buurderij Graauw

Buurderij in Graauw

De Buurderij, waar onder andere boeren hun producten rechtstreeks aan klanten verkopen, opent maandag 25 maart in het gemeenschapscentrum van Graauw. Er gaan alleen ambachtelijke producten van de hand, zegt initiatiefnemer Gerda Leys.

In Graauw opent de veertiende Buurderij in Nederland. ,,Het is een direct verkooppunt, dus zonder tussenpersonen", vertelt Leys. ,,De producten moeten zelf gemaakt zijn en maximaal 250 kilometer van de Buurderij vervaardigd zijn.” De producten liggen niet in de supermarkt. Zo is er kaas van geitenkaasboerderij Pollehof in Kwadendamme en vlees van de biologische angusfokkerij Poelzicht in 's-Heer Abtskerke. ,,De meest dichtstbijzijnde verkoper is brouwerij De Kip in Ossenisse.” De Meulekar in Spui verkoopt zelfgemalen bakmix.

De producten zijn ietsje duurder dan elders, geeft Leys aan. ,,Omdat de boer een goede prijs krijgt, niet onder de verkoopprijs zoals wanneer hij aan de supermarkt verkoopt.” Vanaf 25 maart is de Buurderij iedere maandag geopend vanaf 17.00 uur.

Prijzen carnavalsoptocht Graauw 2019

Grote wagens:
1. De Sukkeljèrs;
2. De Zeverjèrs;
3. De Zuipcilinders;
Groepen 7 en meer personen:
1. De Vlerken;
2. Boozy Woozies;
3. De Toogvèrkes;
Groepen 3 t/m 6 personen:
1. Neef en nicht;
2. ‘t DBR team;
3. Dwaze Mieters; 
Enkelingen en duo’s:
1. Drankorgel;


De Sukkeljèrs
Mobirise

Graauw en Merckx gaan langer met elkaar door

Johny Merckx is ook volgend seizoen trainer van voetbalvereniging Graauw. Het bestuur van de zondag-vijfdeklasser en de oefenmeester uit Lamswaarde hebben het contract met één jaar verlengd, tot de zomer van 2020. Assistent-trainer Edy de Witte blijft ook langer bij de club.

Johny Merckx is sinds de zomer van 2017 als trainer aan Graauw verbonden. Hij was destijds de opvolger van Gino van den Broecke. Komend seizoen begint Merckx dus aan zijn derde jaar bij de club. ,,We hebben de afgelopen twee seizoenen als zeer prettig ervaren‘’, laat de vereniging weten. ,,Het bestuur, de technische commissie en de spelers zijn zeer tevreden met de contractverlenging.‘’
Bron: PZC 

Gratis gezondheidscheck in Graauw

Inwoners van Graauw kunnen op 14 februari gratis hun gezondheid laten checken. Welzijnsstichting Hulst voor Elkaar geeft daarmee een vervolg aan het project dat vorig jaar startte.

Bewoners kunnen onder meer hun bloeddruk, suiker en cholesterol laten meten. Ook worden het BMI, uithoudingsvermogen en kracht bepaald.

De bijeenkomsten is van 16.00 tot 19.00 uur. Wijkverpleegkundigen van ZorgSaam en Sport Zeeland zijn dan ook aanwezig. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Happy People gezondheidscheck
Mobirise

Werkzaamheden Drinkwaterleidingnet

Startdatum: 15-1-2019 om 08:30 uur
Verwachte einddatum: 15-1-2019 om 15:30 uur

Betreft de volgende straten in Graauw:
Langedamsedijk, Schenkeldijk, Polvisstraat, Oude Graauwsedijk, Graauwsepad, Graauwsedijk, Meloweg, Dorpstraat, Achtereindstraat.

Maatregelen treffen: Zet een kleine hoeveelheid drinkwater klaar, eventueel ook water om het toilet door te spoelen; gebruik tijdens de werkzaamheden geen water uit de kraan; spoel na hervatting van de watertoevoer alle binnenleidingen in huis goed door totdat het water weer helder is.

Heeft u vragen dan kunt u bellen met het Front Office van DNWG, tel. 0113-741100 (tussen 08.30-17.00 uur)

Er gaat weer gebouwd worden in Graauw

Het kunstpark in Graauw gaat plaats maken voor vier of vijf bouwkavels. Nieuwbouw in Graauw is volgens de dorpsraad en de gemeente Hulst nodig om nieuwe inwoners aan te trekken en het dorp leefbaar te houden.

Woningbouwcorporatie Woongoed gaat de kavels in de markt zetten. Het kunstpark wordt verplaatst. Veel kleine kernen krimpen, maar Graauw groeide vorig jaar met vijf inwoners. ,,Het lijkt weinig, maar ze zijn wel heel positief over ons dorp”, aldus voorzitter Ferdy van Campen tijdens de dorpsraadsvergadering.

Mobirise
Mobirise

Hulst bedankt negen levensreddende helden

Sinds 2011 huldigt de gemeente levensredders met een bokaal. Dit jaar waren er opnieuw negen aangemeld door slachtoffers of familieleden. Zelf vinden ze hun daad misschien maar ‘gewoon’, maar zo gewoon is het niet, meent Mulder. Zeker als je beseft dat de slachtoffers zonder de snelle hulp van soms wildvreemden, vrijwel zeker niet meer hadden geleefd

Op vrijdag 16 november 2018 zette Burgemeester Jan-Frans Mulder negen
levensredders in het zonnetje.
Dit waren:
1. Mevrouw Donja Herman uit Heikant
2. Mevrouw Petra Sponselee - Paelinck uit Heikant
3. Mevrouw Lydia Zaman uit Hulst
4. De heer Harry Wouters uit Graauw
5. De heer Jan Rijk uit Hulst
6. Mevrouw Katrien Kerckhaert uit Kloosterzande
7. De heer Jelle Jonkman uit Kloosterzande
8. De heer Vincent Lambert uit Vogelwaarde
9. De heer Steven Jansen uit Vogelwaarde

Jaarlijks worden in ons land vele mensen gered door het tijdig ingrijpen van een ander. Dit doordat ze bijvoorbeeld direct starten met reanimeren
als iemand een hartaanval krijgt of doordat ze een persoon uit een brandend huis of uit water halen. Ook in de gemeente Hulst komt dat voor. Het gemeentebestuur hecht er aan deze personen een blijk van waardering te geven voor deze levensbelangrijke daden.

Tot de levensredders behoort ook Harry Wouters uit Graauw, die zich geen seconde bedacht toen in 2016 een zeiljacht bij Paal kapseisde. Hij wist het vijftal opvarenden uit water te halen.

Ketchupfabriek wint MVO-prijs
Zeeuws-Vlaanderen 2018


GOES - De Ketchupfabriek uit Graauw wint de MVO-prijs Zeeuws-Vlaanderen. Eigenaren Patrick en Lineke Keizer kregen vanavond de award voor maatschappelijk verantwoord ondernemen op de netwerkbeurs Contacta in Goes uit handen van gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

De Ketchupfabriek viert dit jaar zijn eerste lustrum. ,,Leuk dat we dan ook meteen een prijs krijgen’', zeggen Patrick en Lineke. Het stel produceert jaarlijks acht- tot tienduizend flessen ketchup per jaar. Vooral speciaalzaken zijn klant.

De Keizers halen hun tomaten bij het Voorlichtings- en Opleidingscentrum voor de Glastuinbouw in Terneuzen. Bij de productie van de ketchup wordt uitsluitend groene stroom gebruikt.

De Ketchupfabriek mag zich nu twee jaar lang de meest maatschappelijk verantwoorde ondernemer van de regio noemen.

Mobirise
Mobirise

Werkzaamheden Zandberg

De Standertmolenstraat te Zandberg moet worden herbestraat. Ook worden er ter plaatse enkele aanpassingen gedaan i.v.m. het 30 km/uur regime.

De werkzaamheden vangen aan op maandag 29 oktober 2018 en nemen naar verwachting tot en met 14 december 2018 in beslag. Uiteraard kunnen de weersomstandigheden de planning beïnvloeden. In verband met de werken is de Standertmolenstraat te Zandberg in de genoemde periode afgesloten voor het doorgaand verkeer. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid.

Het werk wordt in twee fasen uitgevoerd:
De eerste fase is het gedeelte van de straat gelegen tussen de overgang van asfalt naar klinkers (nabij huisnummer 30) en de kruising met de Theenaertstraat. Tijdens deze fase blijft de kruising nog vrij.

De tweede fase is de kruising met de Theenaertstraat tot aan de kruising met de Zoutestraat en Zandbergsestraat. 

Zomermarkt Graauw 2018 werd mede mogelijk gemaakt door:

Adres

Dorpsstraat 46
4569 AK Graauw