portfolio site templates

"Art en Route"

"Art en Route"

U kent wellicht het fenomeen “Kunstroute Graauw”, dat ieder jaar op de Graauw georganiseerd wordt. Deze happening trekt ieder jaar weer zeer vele bezoekers naar de deelnemende kunstenaars.

Het idee werd geboren om naast de jaarlijkse evenementen “de Kunsttuin” en “de Kunstroute” een “Art en Route” project te starten. Dit houdt in dat wij op de route Paalseweg, Oude Kaai, Dorpsstraat, Jacintastraat, Tulpstraat, Begoniastraat en Irenestraat een vijftiental plaatsen gecreëerd hebben waar beginnende + gevorderde en gevestigde kunstenaars een permanent podium wordt geboden, om hun werk aan een breed publiek te tonen.

De deelnemende kunstenaar is volledig vrij zijn in de uitvoering van zijn werk, zodat er een lint van kunstwerken van uiteenlopende diversiteit en uitvoering door het dorp is ontstaan. Het is wel de bedoeling dat het werk buiten opgesteld wordt en dient dus weerbestendig te zijn. De kunstwerken kunnen ook door de kunstenaar te koop kunnen worden aangeboden, zodat er ook een wisselend beeld van Art en Route is. Iedere kunstenaar zal uiteraard zelf bepalen of hij of zij het kunstwerk wil verkopen.

Beelduitingen van diverse kunstenaars staan er nu permanent opgesteld verspreid door het dorp. Als u door ons dorp wandelt komt u ze op vele plaatsen tegen, sommige beelden zult u mooi vinden en er zullen ook beelden zijn waar u niets mee heeft, dat kan ook niet anders, wat de ene mens mooi vind daar denkt een ander totaal anders over. Dat is maar goed ook, éénvormigheid is vaak saai en weinig inspirerend.

Wij hopen dat u dit project een warm hart zult toedragen en zult genieten van deze aanvulling op de kunstbeleving van en in ons dorp.

Indien u het ook leuk vindt om een uniek kunstwerk in uw voortuin te hebben staan en zo mee te willen werken aan het permanente “Kunstlint” door ons dorp, nodigen wij u graag uit om contact met ons op te nemen om te zien in hoeverre we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Indien u meer informatie wil over dit project, kunt u ons altijd bellen of mailen:

Wieger de Valk; wiegerdevalk@gmail.com; telefoon 0114-851420

We hebben de afgelopen tijd enkele kunstwerken extra onder de aandacht gebracht via Facebook en via de Dorpswijzer.


Om de kunstwerken meer onder de aandacht te brengen, zullen we in de dorpswijzer regelmatig een kunstenaar op de route in het zonnetje zetten zodat u wat meer achtergrond informatie krijgt over de maker of maakster en zijn of haar werk.

Wilma Brinksma

Een creatieve duizendpoot, vele cursussen gevolgd, maar grotendeels autodidact. Zij maakt werk in verschillende disciplines, werkt met hout, staal, verf, doek en kunststof en maakt prachtige collages, figuratieve objecten en beelden in diverse materialen. De vrouwelijke vormen in veel van haar beelden zijn van een erg mooie kwaliteit. In de Jacintastraat staat op een massieve dukdalf "LELUK", een figuratieve vrouwfiguur in staaldraad, van welke kant u dit beeld ook bekijkt steeds ziet u weer een andere vorm. De plaatsbieders van dit beeld genieten dagelijks van dit prachtige beeld in hun voortuin.

Ger de Wit

Een ras-beeldhouwer, een markante inwoner van Sint-Jansteen. Ger is afgestudeerd aan de academie in Antwerpen en is lid van Artifisium te Stekene.

Hij houdt zich bezig met beelden van steen en het gieten van brons en maken van mallen t.b.v. het gietproces. Vooral het gieten van bronzen beelden krijgt de laatste jaren meer en meer aandacht, ook steeds meer collega kunstenaars weten de weg naar zijn atelier te vinden om hun creaties te laten gieten.

Persoonlijk ben ik bewonderaar van zijn torso’s. De mannelijke torso die geëxposeerd staat in de Jacintastraat (privébezit) is een prachtig voorbeeld van kracht en expressie, evenals “Lady in red“ dat te zien is in het kunstparkje aan de Irenestraat, mijn persoonlijke favoriet.

In het parkje is ook van zijn hand te zien “70 +“ een levensgroot naakt van een oude mevrouw, een intens beeld dat prachtig de schoonheid van ouderdom verbeeldt, leuk detail is dat de vrouw die model stond voor dit beeld al bijna haar leven lang als model fungeert en zo misschien wel zo’n vijftig jaar lang zeer vele kunstenaars heeft geïnspireerd.

Op de kunstroute van 2017 exposeerde Ger een prachtig bronzen object dat qua vorm mij deed denken aan gotiek, religie en verstilling, maar gelukkig heeft een ieder weer een andere beleving bij kunstuitingen.

Angelique Saman

Angelique is een begaafd, veelzijdig autodidactische kunstenares. Zij houd zich bezig met schilderen, beeldhouwen en het maken van plastieken en objecten. Zij werkt graag met kinderen die ze helpt hun eigen creativiteit te ontwikkelen, ook op één van de kunstroutes waren haar workshops voor kinderen zeer druk bezocht.

Haar beelduitingen zijn zeer divers, van wandvullende schilderijen tot in het beton gieten van erg mooie “Blades”, die ook op de route te bewonderen zijn.

Eén van de laatste projecten is het beschilderen van een trafo kast in de Jacintastraat met hagedissen, voorwaar een zeer veelzijdige creatieveling.

Mobirise

Art en Route App 

Art en Route is een permanente opstelling van beelduitingen in privétuinen van inwoners van onze dorpen Zandberg, Paal en Graauw.

Via een QR-code kunt u de volledige route volgen en alle beelduitingen bekijken.

Zomermarkt Graauw 2018 werd mede mogelijk gemaakt door:

Adres

Dorpsstraat 46
4569 AK Graauw

Contacten

Email:
secdorpsraadgraauw@gmail.com

Links

Website bouwer